Decydując się na zdrowy tryb życia, konieczne jest także wprowadzenie zbilansowanych i rozsądnych nawyków żywieniowych. Sprawdź, jakie zdrowe mąki mogą w tym pomóc!
- Czy mąka pszenna jest niezdrowa?
- Co można zrobić z mąki pszennej pełnoziarnistej?
- Jakie zastosowanie ma mąka kokosowa?
- Czy mąka jaglana jest bezglutenowa?
- Czy mąki bezglutenowe są zdrowsze?
Produkty mączne są jednym z kluczowych elementów odpowiednio zbilansowanej diety. Nie tylko redukcyjnej, ale również na co dzień. Zdrowe mąki mogą dostarczać wielu cennych składników odżywczych, a także zapewniać sytość na wiele godzin. Należy jednak wybierać je umiejętnie, tak aby nie były jedynie pustymi kaloriami i zapychaczami. Warto także pamiętać, że zdrowa mąka może wyprodukowana z różnego rodzaju zbóż, a tym samych może charakteryzować się zupełnie innymi właściwościami. Mąka ryżowa, mąka orkiszowa czy mąka owsiana lub mąka kukurydziana mogą być użyte zupełnie w innym celu.
Czy mąka pszenna jest niezdrowa?
Zarówno pszenica, jak i produkty z niej wytwarzane są owiane złą sławą. Choć krąży wokół nich wiele mitów, należy pamiętać, że z zasady pszenica nie jest niezdrowa. Zwłaszcza dla osób tolerujących gluten.
W tym przypadku kluczowy jest typ mąki. Im mniej będzie ona oczyszczona, tym większej ilości składników odżywczych dostarczy organizmowi i z pewnością nie może być ona uznana za opcję niezdrową.
Co można zrobić z mąki pszennej pełnoziarnistej?
Mąka pszenna pełnoziarnista można być używana w kuchni zupełnie swobodnie. Wszędzie tam, gdzie standardowo korzysta się z mocno oczyszczonej mąki białej, sprawdzi się również mąka pełnoziarnista.
Doskonałym wyborem są wszelkiego rodzaju ciastka, naleśniki oraz kluski, ale także pierogi, muffinki, chleby, a nawet pizza z mąki pełnoziarnistej. Będzie miała ona także niski indeks glikemiczny, w porównaniu do mąki oczyszczonej. Również makaron razowy oraz otręby owsiane są dobrym wyborem.
Jakie zastosowanie ma mąka kokosowa?
Mąka kokosowa jest przykładem mąki bezglutenowej, najczęściej wybieranej do wypieku wszelkiego rodzaju ciast, zwłaszcza słodkich ciast drożdżowych. Charakteryzuje ją lekko orzechowy posmak. Świetnie sprawdza się do zagęszczania sosów, zup oraz jako dodatek podczas wypieku chleba.
Czy mąka jaglana jest bezglutenowa?
Mąka jaglana jest produktem w pełni bezglutenowym i bezpiecznym dla osób z nietolerancją. To neutralny i praktyczny zamiennik dla osób cierpiących na celiakię. Ciekawym przykładem jest także gryka, zwłaszcza że obecnie znajduje zastosowanie nie tylko w gastronomii. Poduszka z gryki cieszy się ogromną popularnością.
Czy mąki bezglutenowe są zdrowsze?
Obecnie dieta bezglutenowa reklamowana jest jako element zdrowego trybu życia. Należy jednak pamiętać, że jest ona zalecana jedynie w przypadku konkretnych dolegliwości, a nie uniwersalnie dla wszystkich. Zdrowe mąki mogą zawierać gluten.