Grzyby mają szeroką gamę odmian i równie szeroki zakres korzyści zdrowotnych. Są używane w kuchniach na całym świecie ze względu na ich wszechstronność.
Podczas gdy najpopularniejszym typem jest klasyczny i ukochany biały grzyb guzikowy, nazwa „grzyb” została zastosowana do aż 38 000 rodzajów grzybów (przez PBS). Podczas gdy w dawnych czasach jedzenie grzybów było czasami przepisem na katastrofę. Grzyby są jednym z niewielu niezwierzęcych źródeł witaminy D. Te uprawiane w świetle ultrafioletowym mają jeszcze wyższą zawartość witaminy D. Światło słoneczne przekształca związek znajdujący się w grzybie o nazwie ergosterol w dość silną ilość witaminy D. Tylko jeden portobello przekracza dzienną zalecaną wartość witaminy D.
Jedzenie grzybów – o tym warto pamiętać!
Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości, ponieważ pomaga pobudzić wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym Chociaż uważa się ją głównie za witaminę związaną z układem kostnym, witamina D jest również odpowiedzialna za wiele innych funkcji w organizmie, w tym wzrost komórek, funkcje odpornościowe i funkcje mięśni.
Przypisuje się mu również zarządzanie stanem zapalnym. Grzyby są uważane za pokarm dla mózgu z wielu powodów. W 2019 roku badanie wykazało, że seniorzy, którzy jedli co najmniej 300 gramów gotowanych grzybów tygodniowo, byli o połowę mniej narażeni na łagodny spadek funkcji poznawczych. Badanie przeprowadzono w ciągu sześciu lat i objęło ponad 600 osób w wieku powyżej 60 lat, które mieszkały w Singapurze. Naukowcy uważają, że przyczyną efektu był związek przeciwutleniający znany jako ergotioneina.
źródło: https://kebab.pl/ – portal o prawidłowym odżywianiu