Kuchnia ukraińska jest bardzo bogata i zróżnicowana. Choć posiada wiele potraw wspólnych z kuchnią polską i doskonale znanych w naszym kraju, to jednocześnie skrywa w sobie wiele skarbów.
Sztuka kulinarna tego kraju korzysta w większości ze składników powszechnie dostępnych w Polsce, dzięki czemu każdy może eksperymentować z popularnymi na Ukrainie daniami.
Barszcz ukraiński
Być może najbardziej znaną i najpopularniejszą potrawą z kuchni naszego wschodniego sąsiada jest barszcz ukraiński. Barszcz jest doskonale znany również w Polsce; posiada mnóstwo odmian i może być przygotowywany na różne sposoby.
Barszcz ukraiński wyróżnia się przede wszystkim dużą ilością składników. Podaje się go m.in. z ziemniakami i świeżą kapustą. W niektórych odmianach spotykana jest też fasola.
Pampuszki
Zwane również pampuchami. Są to bułeczki z ciasta drożdżowego. Ich cechą jest duża wszechstronność. Można je przygotowywać na różne sposoby – od pieczenia aż po gotowanie. Występują też w najróżniejszych wersjach smakowych, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Mogą być wypełnione różnymi rodzajami nadzienia.
Ukraińskie syrniki
Nazwa „syrnik” pochodzi od ukraińskiego słowa „syr”, oznaczającego „ser”. Syrniki znacznie różnią się jednak od znanych w Polsce serników. W tym przypadku są to niewielkie placuszki, przygotowywane z mąki i twarogu. Również w tym przypadku istnieje wiele odmian, różniących się przede wszystkim dodatkami. Syrniki podawane są m.in. z dodatkiem rodzynek lub jabłek.
Pierogi – nie tylko ruskie
Pierogi są daniem bardzo typowym dla kuchni ukraińskiej. Występują w najróżniejszych odmianach. Z kraju tego pochodzą popularne również w Polsce pierogi ruskie – ich nazwa nie nawiązuje do Rosji, a do terenów dawnej Rusi, do których należy m.in. współczesna Ukraina.
W pierogach ruskich tradycyjnymi składnikami farszu są ziemniaki i twaróg. W zależności od regionu Ukrainy spotkać jednak można mnóstwo innych rodzajów pierogów z różnymi farszami.