Roślina o nazwie Jiaogulan, znana również jako gynostemma, ma swoje korzenie w Azji, gdzie cieszy się ogromnym uznaniem, zwłaszcza na terenie Chin. Przyjęło się tam, że jest to roślina dająca zdrowie i przedłużająca życie. Czy jednak rzeczywiście jej pozytywne dla zdrowia właściwości są tak imponujące? Jak bezpiecznie korzystać z jej dobrodziejstw i czy wiąże się to z jakimikolwiek negatywnymi skutkami?
Jiaogulan, naukowo nazywana Gynostemma pentaphyllum, jest rośliną pochodzącą z rodziny dyniowatych. Z uwagi na swoje prozdrowotne właściwości, często określana jest jako „zioło nieśmiertelności” bądź „ziółko życia”. Ta azjatycka roślina jest popularna głównie w Chinach, Japonii, Południowej Korei oraz Wietnamie. Możliwe jest również jej uprawa w warunkach polskich, jednak należy pamiętać o jej niewielkiej odporności na ekstremalnie niskie temperatury, co wymaga zabezpieczania rośliny na czas zimy. Roślina ta potrafi osiągnąć nawet 8 metrów długości, dlatego zdecydowanie lepiej sprawdzi się w ogrodach przydomowych niż na tarasach czy balkonach.
Jednak to nie atrakcyjny wygląd rośliny przyciąga do niej uwagę. To właśnie jej zdrowotne właściwości są doceniane od setek lat w tradycyjnej medycynie chińskiej. Najstarsze zapisy dotyczące jej wykorzystania pochodzą z XV wieku. Zioło cieszy się szczególnym uznaniem w niektórych regionach Chin, jak np. w południowej prowincji Guizhou. Tam napar z gynostemmy jest podstawowym elementem codziennej diety. Jiaogulan jest tam traktowany jako naturalny sposób na przedłużenie życia i poprawę samopoczucia.
Gynostemma jest nazywana żeń-szeniem pięciolistnym, a to za sprawą składników, które są bardzo podobne do tych znalezionych w prawdziwym żeń-szeniu, ale występują w niej w dużo większym stężeniu. Co więc możemy znaleźć w liściach jiaogulanu? Przede wszystkim witaminę A, witaminy z grupy B (w tym obfite ilości kwasu foliowego), witaminy C, D i E, a także magnez, cynk, żelazo, wapń, fosfor, potas, mangan i selen. Dodatkowo, jiaogulan jest bogaty w antyoksydanty, glikozydy, flawonoidy, sterole, saponiny, polisacharydy i aminokwasy. Wysoka zawartość tych substancji oraz ich dobra przyswajalność przez organizm człowieka sprawiają, że jiaogulan wywiera silny wpływ na nasze zdrowie.