Nadciśnienie tętnicze i wpływ soku z kiszonych buraków na jego regulację - 1 2024

Nadciśnienie tętnicze i wpływ soku z kiszonych buraków na jego regulację

Schorzenie takie jak nadciśnienie tętnicze, które dotyka wiele osób niezależnie od ich wieku oraz zaburza codzienne funkcjonowanie, wymaga szczególnej troski i stosowania właściwej diety. Jednym z elementów takiego jadłospisu może być sok z kiszonych buraków. Czy te staropolskie specjały mogą pomóc w walce z tym schorzeniem?

Utrudnienia wynikające z nadciśnienia tętniczego to skutek podwyższonych wartości ciśnienia skurczowego oraz/lub rozkurczowego. Występowanie tego schorzenia może być sygnalizowane przez zawroty głowy, uczucie chronicznego zmęczenia, łomotanie czy ucisk serca, krwawienia z nosa czy problemy ze snem. Powodują je m.in. konsumpcja dużej ilości soli, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, alkohol czy nawet kawa. Dodatkowo, choroby nerek, nadwaga i otyłość mogą również prowadzić do wysokiego ciśnienia.

Sok z kiszonych buraków to produkt fermentacji bakteryjnej, która służy do przekształcania cukrów prostych w kwas mlekowy. Dzięki temu procesowi powstaje płyn bogaty w cenne składniki odżywcze, nazywane naturalnymi probiotykami. Te z kolei są odpowiedzialne za utrzymanie zdrowej flory jelitowej i zwiększanie odporności organizmu.

Zawartość azotanów, kwasu foliowego, manganu, potasu oraz niska zawartość tłuszczu, cholesterolu i kalorii sprawiają, że sok z buraków jest nieoceniony dla naszego zdrowia. Nie tylko poprawia odporność organizmu i stan skóry, ale również korzystnie wpływa na układ trawienny. Zawarte w nim azotany zwiększają poziom tlenku azotu w organizmie, co umożliwia lepsze dotlenienie serca, mózgu i mięśni. Dodatkowo, betaina obecna w soku pomaga w obniżeniu stężenia homocysteiny we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Badania naukowe przeprowadzone przez Uniwersytet Królowej Marii w Londynie wykazały również, że osoby pijące sok z buraków lub stosujące suplementy diety zawierające azotany obserwowały obniżenie ciśnienia tętniczego. Profesor Amrita Ahluwalia wyjaśniała, że to dzięki azotanom występującym w soku, które zwiększają stężenie regulującego tlenku azotu we krwi.

Jeśli zdecydujesz się na włączenie soku z buraków do swojej diety, pamiętaj o spożywaniu go rano na czczo. Możesz dodawać do niego także inne produkty, takie jak marchew, ogórek, jabłko czy zioła. Sok z buraków jest polecany nie tylko dla osób borykających się z nadciśnieniem, ale też dla sportowców, którzy chcą zwiększyć swoją wydolność oraz dla kobiet w ciąży dzięki zawartości kwasu foliowego.