Napój migdałowy to znakomity produkt charakteryzujący się łagodnością smaku, aksamitną konsystencją i nutą orzechowym zapachu. Jest to powszechnie wybierany zastępca mleka krowiego w diecie osób cierpiących na nietolerancje laktozy czy alergie na białko mleka. Popularność napoju migdałowego rośnie również wśród wegan i wegetarian. Czy możemy sami przygotować mleko migdałowe?
Coraz większą popularność zdobywają mleka roślinne, co jest wynikiem rosnącej dbałości o dobrostan zwierząt, środowisko naturalne oraz zdrowie człowieka. Opinie konsumentów sugerują, że napój migdałowy wyróżnia się najwyższymi standardami smaku, aromatu, płynności i struktury, co porównywalne jest do walorów mleka z orzechów włoskich czy kokosa. Mleko migdałowe ma dodatkowo wiele prozdrowotnych właściwości:
- Działa jako antyoksydant dzięki dużej ilości zawartej witaminy E (alfa-tokoferolu), która chroni komórki przed szkodliwością wolnych rodników,
- Obniża stężenie całkowitego cholesterolu, LDL i triglicerydów,
- Stymuluje florę bakteryjną jelit do prawidłowego rozwoju, usprawniając perystaltykę jelit.
Napój migdałowy to niskokaloryczny produkt, z minimalną zawartością cukru (szczególnie w przypadku wersji niesłodzonych lub domowej roboty bez dodatku cukru). Wskazany jest dla osób walczących z nadwagą czy otyłością oraz cierpiących na cukrzycę typ 2 i choroby sercowo-naczyniowe.
Wartość kaloryczna napoju migdałowego waha się od 13 do 46 kcal na 100 ml i zależy głównie od obecności dodanego cukru. Napój ten zawiera średnio 0,8 g białka, 1,4 g tłuszczu i 4 g węglowodanów na 100 ml.
Komercyjnie dostępne napoje roślinne często są wzbogacane o wapń, witaminy D3, E, A, B2 oraz B12. Często dodaje się również olej roślinny dla ułatwienia absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Migdały są bogate w składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, selen, potas, cynk, fosfor, mangan i miedź. Zawierają duże ilości witaminy E oraz folianów. Są produkt o wysokiej zawartości tłuszczy, przede wszystkim jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też niezbędne kwasy tłuszczowe: linolowy i α-linolenowy, które muszą być dostarczane z pożywienia ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować. Migdały mają wysoką zawartość białka, które stanowi 20 proc. ich składu, jest łatwostrawne i nie obciąża układu pokarmowego. Zawarty w migdałach błonnik pokarmowy działa prebiotycznie, pobudza rozwój mikrobioty jelitowej.