Porady na naturalne metody walki z zgagą po świątecznej uczcie - 1 2025

Porady na naturalne metody walki z zgagą po świątecznej uczcie

Wiele osób zna ból, który niesie ze sobą zgaga, refluks czy po prostu bolący żołądek. Te dolegliwości są szczególnie widoczne w okresie świątecznym, kiedy zazwyczaj spożywamy więcej pokarmów oraz przez dłuższy czas. Nierzadko zdarza się, że posiłki nie mają ustalonych pór, a jedzenie podjadamy praktycznie non-stop. Wszystko to stanowi duże wyzwanie dla naszego układu pokarmowego. Spróbujmy jednak dowiedzieć się, jak poradzić sobie z tym problemem.

Najprostszym rozwiązaniem, aby uniknąć kłopotów ze strony układu trawiennego podczas świąt jest oczywiście umiar w jedzeniu i piciu. Często jednak okazuje się to trudne do realizacji ze względu na mnogość smakowitości serwowanych na świątecznym stole. Rodzina często zachęca do konsumpcji kolejnych dań, przez co jemy coraz więcej, aż w końcu musimy zmierzyć się z konsekwencjami. Zdarza się nawet, że po świętach Bożego Narodzenia przybywa nam kilka dodatkowych kilogramów.

Zgaga objawia się w formie uczucia pieczenia w rejonie przełyku, a także gorzkim bądź kwaśnym smakiem w ustach. Do towarzyszących jej objawów zalicza się również bóle brzucha oraz cofanie się treści pokarmowej do przełyku. Przyczyną występowania zgagi jest najczęściej przejedzenie lub zbyt duża ilość tłuszczu w posiłkach.

Nie ma powodu do niepokoju, jeśli zgaga pojawia się sporadycznie. Jednakże, jeżeli dolegliwość ta występuje 1-2 razy w tygodniu, nie daje się zahamować za pomocą domowych sposobów lub pojawiają się dodatkowe niepokojące objawy, rekomendowane jest zgłoszenie się do lekarza.

Sposobów na radzenie sobie ze zgagą w domowych warunkach jest multum. Na przykład, można rozpuścić łyżeczkę sodę oczyszczoną w pół szklanki wody i wypić taką miksturę. Polecane jest również spożywanie świeżego imbiru – wystarczy pogryźć plasterek korzenia przez kilka minut, aby poczuć ulgę. Analogicznie działają prażone, niesolone migdały.

Skuteczne rezultaty przynosi kleik przygotowany z nasion lnu. Zaleca się go pić około godzinę przed posiłkiem oraz dwie godziny przed pójściem spać. Symptomy niestrawności łagodzą również ziołowe napary, przykładowo z mięty, rumianku czy kopru włoskiego.