Właściwości grzyba shiitake: wsparcie dla zdrowia wątroby i nie tylko - 1 2025

Właściwości grzyba shiitake: wsparcie dla zdrowia wątroby i nie tylko

Grzyby są nieodłącznym składnikiem kuchni i medycyny azjatyckiej od tysięcy lat, dzięki swoim licznych korzystnym dla zdrowia cechom. Naukowcy zwracają teraz uwagę na grzyb shiitake (twardnik japoński), którego działanie hamuje rozwój włóknienia wątroby, skutecznie wspierając tym samym jej zdrowie.

Chroniczne działanie czynników negatywnie wpływających na wątrobę może prowadzić do stanu zapalnego, co z kolei prowadzi do włóknienia tego niezwykle ważnego narządu. Gdy komórki gwiaździste w wątrobie stają się aktywne, proces włóknienia przyspiesza, co często kończy się marskością lub rakiem wątroby – oba przypadki stanowią śmiertelne zagrożenie.

Niezwykle istotna jest kontrola rozwoju włóknienia wątroby, ponieważ nie ma jeszcze skutecznej terapii na marskość. Dlatego też, hamowanie aktywności komórek gwiaździstych jest uznawane za efektywny sposób kontroli tego procesu.

„Ocenia się, że jedna na 3-4 osoby na świecie zmaga się z chorobą stłuszczeniową wątroby, gdzie dochodzi do nieprawidłowego nagromadzenia lipidów, co jest prekursorem włóknienia. Dlatego tak ważne jest zapobieganie rozwoju włóknienia wątroby na wczesnym etapie” – zaznaczył dr Hayato Urushima, adiunkt na Wydziale Medycyny Uniwersytetu Metropolitalnego w Osace.

Według badań przeprowadzonych przez zespół dr Urushimy, AHCC (standaryzowany ekstrakt z hodowanej grzybni Lentinula edodes) ma zdolność do ochrony wątroby. Shiitake, od wieków wykorzystywane w kuchni i medycynie krajów Azji Wschodniej, zostało również potwierdzone jako skuteczne w działaniu przeciwnowotworowym oraz obniżania poziomu cholesterolu. Dodatkowo, shiitake posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Badania na myszach dowiodły, że AHCC działa poprzez dwa mechanizmy prowadzące do zahamowania włóknienia wątroby, co może skutecznie zapobiec marskości tego narządu.